Augusts Hartvigs, Mazā ģilde, Rīga
Augusts Hartvigs, Mazā ģilde, Rīga

Hartvik F — garšas
atmiņa. Vairāk nekā
150 gadus

Fingergoitu ģimenes stāsts ir cieši savijies ar Hartviku (Hartwig*) dinastijas mantojumu. Šodien tas sastopams Hartvik F namā Brīvības ielā — vietā, kur miesnieka meistarība, augstākās kvalitātes gaļas izstrādājumi un rūpīgi veidotas delikatešu receptes saglabā tradīciju garšu un turpina jau vairāk nekā 150 gadu senu stāstu.

* 1862. gadā Rīgā Augusta Hartviga pirmā gaļas tirgotava tika atvērta ar Hartwig vārdu. Lai arī gadiem ejot, vārds tika latviskots Hartvik — Hartwig joprojām simbolizē augstāko gaļas pārstrādes standartu.

Hartvik (Hartwig)
— lepnums būt labākajiem

Pirmā Hartwig gaļas tirgotava Rīgā durvis vēra 1862. gadā. Vācu izcelsmes meistars Augusts Hartvigs (August Hartwig) ielika pamatus ne tikai miesnieka arodam Latvijā, bet arī tam, ko šodien dēvējam par gaļas ēdiena kultūru — ar izsmalcinātu griezuma precizitāti un cieņu pret izejvielu. Viņš radīja neatkārtojamu garšas tradīciju, kas no paaudzes paaudzē tiek nodota jau vairāk nekā 150 gadus. Tirgotava atradās Skārņu ielā 3 — vienā no senākajām un vēsturiski bagātākajām Rīgas ielām, kur reiz plauka amatnieku tirdzniecība. Ielas nosaukums pats par sevi vēsta “gaļas tirgotavu vieta” jeb “miesnieku stendi”. Atrašanās šajā ielā apliecināja būt pašā vēsturiskajā gaļas tirdzniecības centrā Rīgā — prestižā vietā ar gadsimtiem ilgu izcilu miesnieku un tirgotāju reputāciju.
Rīgas iela, 20. gs. sākums
Rīgas iela, 20. gs. sākums

Hartvigu–Fingergoitu
dinastijas stāsts

Peisels Fingergoits. 1936. gads
Peisels Fingergoits. 1936. gads

Peisels Fingergoits, miesnieks pēc aicinājuma, jaunībā sāka strādāt Hartvigu ģimenē, apgūstot amata noslēpumus un aizraujoties ar tā pilnveidošanu. 1932. gadā viņš kļuva par uzņēmuma turpinātāju, saglabājot tā vārdu Hartwig kā kvalitātes un nemainīgas tradīcijas zīmi. Paplašinot vērienu — 1936. gadā Peisels iegādājās ēku arī Brīvības ielā 216. Tā kļuva par mājām gaļas sagatavošanas un pārstrādes meistarībai, kur top desas, filejas, žāvējumi un katrs pareizi izvēlētais gabals vitrīnā un katra virtuvē.

Gadiem ejot, Peisels amatu nodeva savam dēlam Ļevam Fingergoitam. Un dēls – savai meitai Olgai Fingergoitai 1995. gadā.

Šodien tradīcijas šeit
turpinās ar zīmolu Hartvik F

Rīgas iela, 20. gs. sākums
Rīgas iela, 20. gs. sākums
Brīvības ielas 216 namā mēs nemēdzam daudz runāt par “ražošanu”. Mēs runājam par gaļas struktūru, marmora zīmējumu, tauku līnijām, kas padara gabalu par labāko iespējamo. Šī domāšana — cieņa pret izejvielu, izpratne par sadalījumu, precizitāte griezumā un kompozīcija uz letes — mūs pavada nemainīgi cauri gadiem.
Hartvik — izcilības paraksts uz šķīvja.
Kā mēdzis teikt Peisels Fingergoits:

“Ēdiens pārtop mākslā tad, kad
katrs lēmums — no izvēles līdz pasniegšanai — tiek pieņemts ar sapratni par to, kam tas paredzēts un kādu pieredzi tas veidos.”

Hartvik F misija ir tradīciju
un garšas atmiņu turpināšana

Tāpēc Hartvik F tirdzniecības vietās pasniedz arī Napoleona kūku, kas atgādina tik daudzu bērnības garšu. Un šeit ir baltmaize — īsta, kādai tai jābūt. Šeit mājo pārliecība, ka baudāms un gards var būt arī vienkāršais. Tikai jāzina tā pareizā kombinācija.
Hartvik F komandas aizkulises
Hartvik F komandas aizkulises

Mēs arī ceļojam, un mums patīk dalīties ar citu kultūru tradīcijām. Īpaši tuva mums ir Francija, no kurienes bieži atvedam jaunas idejas. Piemēram, Yuzu saldējums, ko gatavojam, — svaigs, dzidrs, ar tādu garšu, kas ienes pārsteigumu klasiskajā vitrīnā.

Šodien Brīvības ielas 216 nams ir vieta, kur mēs ar cieņu pasniedzam to, kas izturējis laika pārbaudi. Amats un garša paliek. Un mēs - ar to.

Mēs izmantojam sīkfailus, lai vāktu apmeklējuma statistikas datus un uzlabotu jūsu pieredzi.

Aicinām iepazīties ar sīkdatņu izmantošanas noteikumiem Privātuma politikā un piekrist sīkdatņu saglabāšanai.