Skārņu ielas vēsture
Skārņu ielas vēsture

Hartvik F vēsture

Kopš pirmās gaļas tirgotavas atvēršanas Rīgā 1862. gadā Hartvigu un vēlāk Fingergoitu dzimtas ir veidojušas un izkopušas unikālu gaļas apstrādes tradīciju — mantojumu, kas vairāk nekā 150 gadus balstīts precizitātē, cieņā un padziļinātā izpratnē par miesnieka aroda mākslu. No pirmās tirgotavas Hartwig Skārņu ielā 3 līdz mūsdienīgajai Hartvik F mājvietai Brīvības ielā 216 šī tradīcija ir augusi, apvienojot divu dzimtu spēku un izcilu miesnieku meistarību paaudzēs.

1862

Augusts Hartvigs, Mazā ģlde, Rīga
Augusts Hartvigs, Mazā ģlde, Rīga
Vācu izcelsmes meistars Augusts Hartvigs (August Hartwig) atver pirmo Hartwig* gaļas tirgotavu Rīgā, liekot pamatus miesnieka arodam Latvijā un tam, ko šodien dēvējam par gaļas ēdiena kultūru. Viņš, izcils sava amata meistars, kas ar cieņu un aizrautību izkopa gaļas izvēles, sadalīšanas un pasniegšanas mākslu,vienlaikus uzsāk neatkārtojamu garšas tradīciju, kas no paaudzes paaudzē tiek nodota līdz pat šodienai. Pirmā tirgotava atradās Skārņu ielā 3, vienā no senākajām un vēsturiski bagātākajām Rīgas ielām, kur reiz plauka amatnieku tirdzniecība. Atrašanās šajā ielā nozīmēja būt pašā vēsturiskajā gaļas tirdzniecības centrā Rīgā. Šeit gaļas cienītāju straumes un prasīgu pircēju acis nodrošināja, ka kvalitatīvais produkts ātri ieguva atpazīstamību.

1921

Augusta pēctecis Oskars Hartvigs dibina uzņēmumu “Oskar Hartvig”, kas specializējas gaļas un desu tirdzniecībā. Gaļas tirdzniecības vieta Skārņu ielā 3 kļūst par vietu, kur gaļas apstrādes kultūra sastopas ar augstāko kvalitāti un precizitāti.

1932

Peisels Fingergoits, pēc vairākiem gadiem darbā un mācībās pie paša Oskara, kļūst par galveno miesnieku uzņēmumā “Oskar Hartvig” un 1932. gadā pārņem uzņēmumu, kļūstot par tā īpašnieku un iegūstot tiesības turpināt darbību ar Hartwig vārdu. Viņš pārņem ne tikai zīmolu, bet arī Hartvigu dzimtā uzkrātās zināšanas un prasmes — precizitāti, atbildīgu attieksmi un padziļinātu izpratni par gaļas apstrādi.
Otrais no labās — Peisels Fingergoits
Otrais no labās — Peisels Fingergoits

1934

Peisels Fingergoits. 1936. gads
Peisels Fingergoits. 1936. gads
Peisela mazmeitas Olgas Fingergoitas vadībā uzņēmums uzsāk ēkas (Brīvības ielā 216) pārbūvi un modernizāciju, veicot telpu pārplānošanu, fasāžu rekonstrukciju un uzlabojumus interjerā. Fasāžu rekonstrukciju uzticot arhitektiem Jurim un Dacei Paegļiem, nama fasādes veidotas analogas 19. gadsimta Rīgas koka ēku klasiskajiem apdares paņēmieniem, tādējādi piešķirot ēkai monumentālu un no apkārtnes atšķirīgu veidolu. Pēc pārbūves history kļūst par vienu no pamanāmākajiem namiem Rīgas galvenajā ielā.

1936

Tiek slēgta gaļas un desu tirgotava Rīgā, Skārņu ielā 3, un atvērta jauna tirgotava Rīgā, M. Kalēju ielā 22 (vēlāk – Meistaru iela 22).

1940

Otrā pasaules kara laikā notiek uzņēmuma nacionalizācija, un tas nonāk valsts īpašumā. Taču dzimtas mantojums — izsmalcinātā gaļas pārstrādes un apstrādes māksla — dzīvo tālāk ģimenē, atmiņās un meistarībā.
1967. gads — Peisels Fingergoits (pirmais no kreisās) izsūtījumā Kazahstānā
1967. gads — Peisels Fingergoits (pirmais no kreisās) izsūtījumā Kazahstānā

1973

Fingergoitu dzimtas mīlestība un uzticība Latvijai veicina Peisela dēla Ļeva Fingergoita un viņa ģimenes atgriešanos dzimtenē. Viņš, būdams profesionāls miesnieks, uzsāk darbu Rīgas gaļas un konservu kombinātā, turpinot tēva iesākto ceļu un amata meistarību.

1995

Centrā — Olga Fingergoita bērnībā, aiz viņas — Peisels un Ļevs Fingergoiti
Centrā — Olga Fingergoita bērnībā, aiz viņas — Peisels un Ļevs Fingergoiti
Peisela mazmeita Olga Fingergoita, pārņemot ģimenē dziļi iesakņojušos un padziļināto izpratni par gaļas apstrādi, dibina uzņēmumu Hartvik F. Uzņēmuma nosaukumā “F” burts ir apliecinājums — šeit dzīvo Fingergoitu dzimtas gars, kas apvieno kvalitāti, profesionalitāti un ēdiena pasniegšanas mākslu.

2025

Hartvik F ir ģimenes vārds, kas apvieno divas dzimtas un vairāk nekā gadsimtu uzkrātu pieredzi. Vairāk nekā 150 gadus pēc uzņēmuma pirmsākumiem Fingergoitu dzimta turpina izkopt izsmalcinātu gaļas apstrādes kultūru, saglabājot tradīcijas un nododot stāstu tālāk — ar cieņu, precizitāti un pārliecību par amata vērtību.

Mēs izmantojam sīkfailus, lai vāktu apmeklējuma statistikas datus un uzlabotu jūsu pieredzi.

Aicinām iepazīties ar sīkdatņu izmantošanas noteikumiem Privātuma politikā un piekrist sīkdatņu saglabāšanai.